În viaţa noastră de ciobani care au terminat o facultate de drept (oricare ar fi aia), bucuriile sunt puţine. Acum că ne-am deschis taraba asta nouă şi v-aţi îndurat să ne urmaţi, vă putem spune acest secret. Aşa, ca pentru fanii fideli care ne urmăresc în continuare tot timpul zilnic pe bază de zi cu zi. Printre puţinele bucurii sunt şi oamenii care vor să vadă dincolo de hidoşenia noastră, care ne înţeleg aşa cum suntem: ciobani în robă. Deschidem aşadar azi ciclul interviuri cu de-ai noşti’ prin amabilitatea domnului Andrei Săvescu, coordonator JURIDICE.ro. Nu insistăm, e cunoscut atât în viaţa reală, cât şi în mediul virtual, aşa că orice introducere nu şi-ar avea rostul.

Redacţia Loieri: Într-o lume egocentristă în care e mai important omul decât ideea, de ce aţi ales JURIDICE.ro şi aţi renunţat la Săvescu.ro?  

Andrei Săvescu: Omul este mai important decât ideea fiindcă doar omul poate să muncească, ideea, nu. Ideile zburdă ca nişte oiţe, oamenii construiesc. Nu am renunţat la Săvescu.ro, doar că este static, nici nu trebuie să fie dinamic. JURIDICE.ro este un website care exprimă realităţi din lumea juridică. Este exact atât de bun şi de citit cum este societatea, adică bine şi foarte bine. Lucrurile bune şi lucrurile rele sunt o chestiune de perspectivă: optimismul şi pesimismul au fundamente chimice, nu raţionale. Raţional vorbind, este bine în lumea juridică.

Redacţia Loieri: Noi avem tendinţa de a încerca să ne vedem prin ochii altora. Dacă vă uitaţi cu un ochi la loieri.ro care vă e prima impresie? Dar dacă vă uitaţi cu ambii?

Andrei Săvescu: Prima impresie este pozitivă, fireşte, întrucât prima impresie este asociată cu speranţa, care este pozitivă prin esenţa ei. Textele sunt scrise foarte bine. Voinţa din spatele textelor este neclară, ceea ce e de bun augur pentru un început.

Redacţia Loieri: Cineva zicea mai deunăzi că există o tendinţă de manelizare a avocaturii. În mod evident, noi încercăm să o loierizăm, însă asta nu înseamnă decât că o băgăm în maşina de spălat din redacţie şi o scoatem spălată de idei şi comportamente învechite, eronate. Dacă aţi fi pentru un mandat preşedinte UNBR, cum v-aţi comporta cu doamna Avocatura?

Redacţia Loieri: Nu am aptitudini manageriale atât de bine conturate încât să mă gândesc la aşa ceva, nici măcar ca ipoteză de lucru. Cred că preşedintele UNBR se comportă cu doamna Avocatura mai bine decât m-aş putea comporta eu. În orice caz, loierizarea este o manelizare inspirată, de natură să aducă o notorietate care, în lumea avocaturii, daca nu este chiar ca aerul de necesară, ca apa este.

Redacţia Loieri: Dacă tot aţi învins în lupta cu monitorul oficial, vă depuneţi cererea de lăsare la vatră sau mai aveţi şi alte lupte de purtat?

Andrei Săvescu: Nu am avut şi nu am nicio luptă cu Monitorul Oficial. Doar susţin, alături de alţii, ideea că MOF trebuie să fie ca JOUE. De altfel, nici nu sunt un luptător, ci doar un susţinător.

Redacţia Loieri: (întrebare retorică) Sunteţi de acord ca SSJ să organizeze un colocviu cu tema “Avocatura de frontieră. Ciobani în robă”?

Andrei Săvescu: Răspunsul neaşteptat este că deşi obiectivele SSJ nu sunt în această zonă, iar Loieri.ro este departe de Politica JURIDICE.ro, ideea este remarcabilă. Am convingerea că Foxy ar susţine cu LegalFUN.ro un astfel de demers de vorbit împreună.

L.E. Mulţumim JURIDICE.ro pentru preluare.