No. Şi-am luat noi decizia să o tulim într-o seară să ne culturalizăm.

Zice Loieru’:

– Hai de-om mere la un film.

– La ce ofertă-i pe tarabe, prefer să mă uit la ăia de mătură strada la 6 dimineaţa. Mult mai multă acţiune necosmetizată, zice Robi. Ăia măcar nu-s supăraţi că nu le-o ieşit banu’ la box office.

Până la urmă, Aldo, care e meloman ne zice că la Casa de (in)Cultură e ceva festival de jazz. Aşa c-am tăiat-o către încolo.

Când am intrat, ne-am uitat în sus, că la ce frig era în sală ne-am gândit că o făcut ăştia casa de cultură decapotabilă. Ce vă holbaţi aşa? Inovaţiile în ingineria construcţiilor sunt la modă acuma. Da’ n-am nimerit-o. Era doar aerul condiţionat pe post de calorifer. Şi avea efectul ăla ciudat: în loc să dea căldură o strângea din oameni. Că ne-a îngheţat sufletul trei ore cât am stat p’-acolo.

Acuma întrebarea logică e de ce am stat, nu?

Vă garantăm că nu pentru tanti care se credea dumnezo că o organizat ea festivalul şi ţinea musai să se dea hosteţă din acee’. Neh. Muzica fu bună, chiar de calitate. Probabil şi în ideea asta era frigu’ ăla. S-or gândit organizatorii că e mai bună o temperatură de frigider să nu se altereze pianul (sau să nu le putrezească unora corzile la contrabas).

Da’ acuma, de încheiere, avem un os de disputat cu meşterii ăia de vor să facă din Cluj – capitală culturală. Nu ne legăm direct de tov. Boc că la câţi s-au legat de el, pare sursă alternativă de energie, piratată la greu de persoane cu un ADN specific. Bă, ăia, dacă aţi băga ceva mălai şi în unele instituţii tradiţionale de cultură, gen (şi acuma chiar vorbim aşa la întâmplare) Filarmonica, Casa de Cultură, Teatrul, Opera poate om avea şanse să nu ne facem de ruşine dacă a fi să fim mega ciumega culturali. Dacă merg toţi banii în festivale Nespuse care put puternic a peşte, din varii motive pe care lumea le poate bănui, o să avem o capitală culturală Nespusă.

Sau cel puţin de-o capitală culturală a frigului tot ne va ieşi.

PS: Şi faceţi ceva cu Transilvania Jazz Festival. A fost gol în sală în a doua zi (maxim 200 de persoane). Unii probabil sunt tot acolo şi acum, se păstrează până la primăvară când dă căldura.

PS2: Se vede şi din poză (care ne aparţine), căciula şi fularul contrabasistului.