În fiecare zi apare un material despre războiul absurd dintre avocaţi şi magistraţi. Chiar şi în redacţie au început să existe opinii divergente pe această temă. Cine e de vină? Ei sau noi? Cine trebuie să plătească? Ei sau noi? Un mare fâs. În primul rând, nu e niciun război. E un masacru lipsit de reguli.

În al doilea rând, mai lăsaţi-o cu demagogia. Cică vina e a celor de la I.N.M. care spală creierul unor tineri ce ajung să se creadă Dumnezeu.

Poftim? Nu am înţeles. Să o luăm cu începutul. Facultatea. Locul unde tot timpul vine câte un profesor şi spune că “doar 5% din an sunt vârf de lance. Restul de 15% sunt doar ok. Iar restul sunt praf”. Cum Dumnezeu (că se tot vorbeşte de el) ajung să se simtă cei care în baza rezultatelor se află printre cei 5%? Şi cum ajung să se simtă cei care sunt excluşi din start ca făcând parte din elită? Nu, dragi prieteni. Creierul este spălat încă din facultate. Si mai ales la cele importante şi de stat precum Bucureşti, Cluj, Iaşi. Pentru că în cadrul ăstora se râde cel mai mult de cei de la celelalte facultăţi. Atunci când îi consideri pe ceilalţi ca fiind nişte rataţi doar pentru că pe fruntea lor scrie Dimitrie Cantemir ori orice altceva decât Universitatea Bucureşti, Babeş sau mai ştiu eu ce… nu rămâne şocat când pişatul e întors de vânt direct la tine pe tricou. Te anunţăm că poţi să faci parte din elită indiferent de numele de pe tricou. Căci pentru a ajunge în elită trebuie să ai o activitate cerebrală anormală, fapt ce nu are nicio legătură cu profesorii tăi, iar restul (în proporţie mai mică) ţine de informaţia dobândită. Iar informaţia poţi să o dobândeşti singur în bibliotecă. Deci cardul de bibliotecă e relevant, nu ce nume sunt afişate pe sălile de curs. Dongoroz ajungea să scrie precum Victor Ponta dacă termina la Dimitrie Cantemir? Suntem convinşi că nu. Asta nu e decât o perdea de fum şi o probagandă ieftină.

Mai departe. Ştiţi ce părere au studenţii de la drept despre cei de la ştiinţe politice ori economice? Vai de capul vostru. În capul majorităţii studenţilor de la drept restul facultăţilor sunt şcoli de vară ori de cercetaşi. Nu dau doi bani pe eforturile celorlalţi. Îi desconsideră şi se pişă pe ei. Pentru că… pentru că Facultatea de Drept. Pentru că asta li se bagă în cap 4 ani de zile.

Dragi prieteni, majoritatea studenţilor de la drept (precum cei de la medicină) se cred un fel de Dumnezeu încă de pe băncile facultăţii. Şi nu cred că are aici I.N.M. vreo vină. Institutul vine doar să dezvolte potenţialul dobândit în facultate. Putem să o luăm inclusiv statistic. Există şanse mai mari să intre la I.N.M. studenţi cu rezultate bune pe parcursul celor 4 ani. Dacă ne-am uita la statistici am vedea că majoritatea celor care intră fac parte din cei catalogaţi ca fiind “elită” încă de pe băncile facultăţii. Ce înseamnă asta? Înseamnă că ăstia îşi vor duce acel God complex dobândit în facultate la I.N.M. Iar acolo îşi vor duce complexul la un alt nivel. Dar mai există cazuri în care intră la I.N.M. şi studenţi care nu au fost catalogaţi ca fiind “de elită”. Aceştia au un mare potenţial de a veni la I.N.M. cu o frustrare extrem de bine conturată încă de pe băncile facultăţii. Pentru că ei niciodată nu au fost suficient de buni. Ei au fost doar ok. Asta li s-a spus timp de 4 ani. Iar când ajung la I.N.M., lăcaşul tuturor elitelor, au un shift de paradigmă. Iar complexul din facultate devine acel God complex menţionat anterior.

Poate ne-am pierdut printre cuvinte. Dar cred că ce era esenţial a percutat. Sau trebuia să percuteze. Drept urmare vine şi întrebarea – cine e de vină până la urmă? Ei… tinerii? El… institutul? Sunt părtaşi. E adevărat. Dar cine e cu adevărat de vină aici…? Aceasta e întrebarea. Şi dacă vom avea curajul să oferim şi răspunsul… s-ar putea ca peste 5 generaţii de jurişti să scăpăm şi de această perdea de fum generatoare a unui conflict între profesiile juridice ce dăunează în primul rând justiţiabilului.

Noi credem că sistemul judiciar nu duce lipsă de elite veritabile. Acestea sunt oricum puţine, indiferent de sistemul judiciar despre care discutăm. Sistemul duce lipsa unei “clase de mijloc” care să fie valorizată cu adevărat. Renunţaţi la a mai cataloga pe unii sau pe alţii ca fiind elite ori studenţi de la zootehnie încă de pe băncile facultăţii. Căci asta nu ajută la absolut nimic. E realmente stupid să afirmi că un tânăr e prea tânar pentru a deveni magistrat, pe motiv că e uşor de influenţat şi e lipsit de experienţă, dar să nu ai absolut nicio problemă să îl cretinizezi încă de pe băncile facultăţii pe acest tânar mult mai lipsit de experienţă decât cel care după nu ştiu câţi ani de chin intră la I.N.M.

Hai să închidem ochii şi să reflectăm asupra acestui aspect. După care să ne dăm două palme şi să ne trezim. E vina tuturor.

Sursa foto: aici.