Un fel de introducere care o să vă supere rău de tot. Să ne facem clar înţeleşi. Dacă nu aţi reuşit să vă luaţi examenul nu e din cauza celor 3 grile discutabile. Sau 5. Sau câte pana noastră au fost. Ci e din cauză că aţi greşit multe grile care nu erau deloc discutabile. Care foarte probabil erau chiar pe cod. Dar totuşi le-aţi greşit. Că altfel făceaţi 95-97 de grile. Adică 100 minus ălea discutabile. Dar nu v-a cerut nimeni să faceţi punctaj aproape perfect. Era nevoie de 70 de grile. Din 100. Din care vreo 5 erau discutabile. Deci mai puteaţi să greşiti încă 25. 25 din 100. Voi glumiţi cu nemulţumirile ăstea ori aţi tras pe nas sare de baie? De aici ar trebui începută discuţia.

Cică au fost nişte grile discutabile şi asta v-a distrus viaţa. Prieteni, aşa e viaţa! E incorectă. Faţă de toţi. Nu sunteţi voi evreii din al doilea război mondial. Dacă făceaţi 100 de grile nu începea să curgă miere pe la garderoba avocaţilor. Tot cu viaţa asta incorectă vă confruntaţi. Doar că în loc de grile discutabile apăreau oameni discutabili, cu raţionamente discutabile şi cu păreri preconcepute. În loc de 5 grile discutabile din 100 vă trezeaţi într-o cameră în care 3 din 5 oameni sunt retrograzi. Şi asta până venea pensia sau vă puşca o venă. Dar cu toate ăstea, doar cei slabi de înger îşi dau foc din cauză că au luat contact cu viaţa după care şi-au dat seama că au lăsat prezervativul acasă.

Vă plângeţi pentru nişte lucruri mult prea mărunte. Şi nu aveţi sânge în instalaţie pentru a recunoaşte că de cele mai multe ori voi sunteţi problema. Dar ajungem şi acolo. Am auzit că cineva s-a plâns la un moment dat că nu a putut să bea apă în timpul examenului. Dezastru! Eu uneori stau să mă întreb după o zi naşpa de lucru de cât timp nu am mai băut apă. Şi nu pot să îmi amintesc momentul. Dacă tu în timpul examenului te gândeşti la apă, nu e de mirare de ce nu ai făcut minim 70 de grile. Oare după 10 ore de audieri o să te plângi că nu te-a lăsat nimeni să bei apă sau problema ta o să fie că nu i s-au citit drepturile clientului tău? Probabil de drepturi vei uita. Problema o să fie lipsa apei. Uneori regretăm momentul când mama unora dintre voi a avut atât de multă apă încât a început să i se rupă. Pe bune.

Despre examen. Da, examenul este o porcărie. Nu doar cel de intrare în profesia de avocat. Şi cel de intrare la INM. Niciodată nişte teste grile nu o să arate cât de priceput eşti. Dar sunt un instrument obiectiv de evaluare. Ce vreţi? Interviu? Redacţionale? Interviu avem la INM şi am auzit că e noaptea minţii. Nu aţi auzit că Dănileţ ar vrea să vă ţină la interviu o săptămână întreagă? Aia vă doriţi? O săptămână cu Dănileţ? Mai bine vă apucaţi de agricultură. Apoi redacţionale au mai fost la examenul de intrare în avocatură. Iar corectarea lor a fost atât de bricius încât Mateuţ JR încă se judecă dacă trebuie ori nu recorectate lucrările. Sau a şi câştigat deja… who gives a fuck? Ideea este că orice sistem e de rahat. Dar nu vă cere nimeni să îl iubiţi ori să îl apreciaţi. Tot ce trebuie să faceţi este să vă descurcaţi aşa cum sunt lucrurile în momentul de faţă şi să biruiţi. Adică să faceţi 70 de grile din 100. Mai nou e greu şi să iei o notă de 7?

Criteriul cu 10 grile la fiecare materie este din nou o porcărie. Dar din nou… discutăm despre 10 grile. Dacă din 20 de grile 3 sunt discutabile rămân 17 grile din care poţi să mai greşeşti 7. 7 grile din 20. Câte vieţi vreţi să aveţi până să vă scrie pe frunte game over?

Despre soluţii. Ne place când vedem că toată lumea cere soluţii. De când au dispărut dinozaurii se tot caută soluţii pentru tot felul de probleme. Prieteni, soluţia sunteţi voi. Noi avem nişte recomandări mărunte care pot schimba lumea. Deci luaţi aminte:

  1. Nu mai frecaţi menta în facultate. Nu vă futeţi neuronii pentru note bune că ălea sunt degeaba dacă nu înţelegeţi nimic. Dar nici să vă uitaţi la toate serialele de pe lume fără să învăţaţi drept nu e o soluţie. Scuza că notele sunt irelevante nu e bună atunci când tu eşti un ignorant şi un leneş irecuperabil. Nu o să vă treziţi la 30 de ani nişte profesionişti dacă toată viaţa voastră aţi fost vai de cariciul vostru. Doar sarcinile apar peste noapte. Profesionalismul se clădeşte în timp.
  2. Treziţi-vă şi conştientizaţi că viaţa e ca ciobanul din vârf de munte. Abia aşteaptă să belească oaia. Dacă pe voi vă dau gata nişte grile, cum o să reuşiţi să luptaţi cu sistemul?
  3. Dacă reuşiţi totuşi să intraţi în profesie… să nu aveţi impresia că nu mai trebuie să contribuiţi cu nimic. Ştiţi de ce? Pentru că voi încă nu aţi contribuit cu nimic, deci e chiar momentul să începeţi să faceţi asta. Ne vine să ne facem cruce când vedem cum vă bateţi joc de oficii deşi cu câteva luni înainte vă plângeaţi că alţii şi-au bătut joc de voi. Sau când vă vedem că vă revoltaţi că unii-s retrograzi dar apoi votaţi în poziţii de conducere alţi retrograzi doar pentru că aşa v-a spus maestrul ori inteligenţa voastră artificială. Sau nici măcar nu staţi să votaţi. Veniţi să mâncaţi ceva gratis după care plecaţi pe stadion că e concert Tiesto. Vedeţi cum e un cerc vicios? Alţii se cacă pe voi iar voi în loc să luaţi măsuri vă răhăţiţi la rândul vostru pe ăi de sub voi. Sunteţi parte din sistemul pe care îl criticaţi. Contribuiţi la el ca vitele.
  4. Poate… totuşi… o să vină vremea când ăştia tineri vor realiza că reprezintă o masă critică. Iar atunci când o să fie alegeri… vor rămâne în sală. Şi vor vota. Nu cu cine le spune maestrul. Şi nu cu cel care promite dar se rezumă doar la asta. Poate vom ajunge la un moment dat să votăm oameni tineri cu idei. Care nu promit ci propun lucruri concrete. Oameni cu viziune şi dornici de schimbare. Poate atunci vom descoperi şi noi că INPPA-ul în forma actuală este inutil şi îl vom desfiinţa ori reforma. Poate atunci vom realiza că un examen se poate da şi cu codurile pe masă. Şi poate.. vom ajunge să avem şi o voce la nivel naţional. Să nu fim doar victime ci participanţi activi în procesul de schimbare.

Dar până atunci… haideţi să ne plângem în continuare. Pentru că alţii sunt de vină!