Dragi prieteni şi tovarăşi, mărturisesc că în clipele dintâi ale concepţiei acestei rubrici (de lege (indi)ferenda) mă gândeam să vorbesc despre legile proaspete care se pregătesc să dospească prin capetele aleşilor. E uşor să râzi de reprezentanţii noştri pentru că sunt oglinda noastră: au idei puţine şi proaste.

Dar, cetăţeni, de această dată izvorul de umor strâmb răsare din cu totul altă parte. Da, de această dată, poporul a decis să propună de unul singur, într-o mostră de exerciţiu democratic direct, de implicare solidară, de hărnicie civică. Şi iată ce a ieşit.

Ştiţi deja povestea: un grup de asociaţii, alimentate de cruciada B.O.R. întru redobândirea încrederii iremediabil pierdute, s-au apucat să strângă semnături pentru modificarea Constituţiei. Aşa este, cetăţeni, Constituţia gemea sub presiunea timpului şi mecanismelor învechite, aşa că ne-am apucat, noi, poporul, să reparăm la ea ca românul la Dacie, duminica.

Ceea ce nu ştiaţi, în schimb, e proporţia acestui demers. Trei milioane de semnături. Atenţie, nu sunt proştii de rând, din Cuca Măcăii, care-şi beau cinzeaca de dimineaţă la mesele de plastic verzi din faţa crâşmei. Nu, pentru că nu se acceptă amprente pe listele de iniţiativă legislativă şi chiar de-ar şti semna, nu se sinchisesc, ei închinându-se îngeraşilor de pahar, şi nu B.O.R.

Nu, toate aceste trei milioane de semnături reprezintă voinţa unui sector activ al societăţii româneşti, suficient de dinamic cât să se organizeze şi să militeze. Nu e un simplu partid al babelor conservatoare, sunt oamenii cu care ne intersectăm zilnic. Şi a căror preocupare principală e definiţia constituţională a familiei şi viaţa sexuală a concetăţenilor. Oamenii care votează şi care-şi impun agenda.

Nu s-ar fi strâns trei milioane de semnături nici dacă s-ar fi demarat o petiţie cu titlul „scutiri de taxe şi impozite pentru toţi cetăţenii peste 1,55 m”. Şi atunci, te scarpini în cap derutat şi te întrebi dacă la asta se referea Viktor Orban prin „moartea democraţiei liberale”.

Te uiţi la iniţiativa asta populară, te uiţi la Putin, te mai uiţi un pic la iniţiativă, Putin zâmbeşte tot mai credibil ca alternativă.

(sursă foto)