Aşa ar trebui să sune un titlu într-un ziar de scandal gen Libertatea Juridică sau Clickul Penal. Ca norocu’, nu există astfel de ziare. Încă.

De fapt, pe noi ne-a îngrozit (şi când zicem asta chiar nu facem exces de epitete) următoarea ştire: cică UNBR s-a trezit deşteaptă să facă ea propunere de modificare a Legii de funcţionare a loierilor. Şi ce s-o gândit că ne lipseşte: încă două examene după ăla de definitivat – examenul de pus concluzii la Ce.A.Pe şi examenul de pus concluzii la ÎKKJ şi la Curtea Prostituţională.

Nu, nu. Nu vă puneţi pe râs isteric că aia am vrut să facem şi noi şi ne-am înecat cu iaurtu’ activia de-l sorbeam cu covrigi furaţi din coadă de la câini. Ce trebuie să faceţi e să luaţi frumos o foaie, un pix şi câţi colegi găsiţi pe la voi prin barou şi daţi cu subsemnatu’ că asemenea modificări sunt de neam prost, deloc necesare, aberante etc. Vedeţi voi ce vă mai vine la gură. Şi faceţi petiţia poştă via unebereu’ lu’ Florea (zicem, ca să nu-l confundaţi cu asociaţia de binefacere Bota).

Dacă nu faceţi asta, o să vă treziţi că după ce daţi şi examenele ăstea (atenţie, cu îngrăşarea aferentă a conturilor UNBR – singurul temei real al acestei modificări) trebuie să faceţi un doctorat în fizica cuantică, precum şi un post-doctorat în literatura SF a secolului 24, aşa cum vă închipuiţi voi că va arăta (excluzând din discuţie legea avocaturii care în stilul ăsta va fi printre bestsellerurile în materie).

Cât despre voi, stimabili gânditori profunzi de la nivel uneberist: să vă fie un pic la obraz. Vorbiţi prin interviuri de profesie ca de ceva atemporal şi aspaţial, că avocatura nu e o afacere, e aproape o demnitate publică, o menire, te naşti cu ea în sânge, ţi-e înscrisă în ADN şi ai obligaţia morală să o practici. Din motivul ăsta şi din multe alte motive parafilosofice avocatura e o profesie în care pregătirea continuă, examinarea avocatului mai des ca maşina la ITP, e ceva la fel de necesar ca aerul, ziceţi voi. Nu poate respira avocatul aer juridic dacă nu-l testaţi tot la 2 ani să vedeţi dacă îl duce bibilica. Măcar dacă aţi şi face o testare de doamne-ajută. Da, în realitate, vă jucaţi de-a testarea.

Vă spunem un secret. Cine e făcut pentru avocatură, i-a fost suficient primul examen, ăla de intrare. Cine nu, puteţi voi să îl pregătiţi cât vreţi, să îl daţi şi cu ulei de cocos produs de ce.a.pe sau alţi înalţi sau cine ştie ce cecerişti. Tot n-o să facă avocatură. Că nu ştiu. Sau că nu-i interesează ca profesie, ci ca gheşeft. A se vedea toate dosarele de trafic de influenţă.

Să nu ziceţi că nu v-am spus.