Am mai discutat noi la un moment dat despre stresiunea din sesiune. Pentru doritori, se poate da click aci ni. Dacă tot a venit o nouă repriză, iar mulţi dintre cititorii noştri sunt studenţi, ne-am gândit să mai puşcăm un material pe aiesta frumos topic de discuţie…

Bun. Data trecută ziceam că “vine minteni sezonul în care se plânge mai ceva ca în telenovele. Şi, culmea, nu din dragoste, ci din ură de carte. Sau unii ar spune că din dragoste – mai exact din lipsa ei“. Asta o menţinem şi ne-o asumăm în continuare. E o maximă mai pe bune ca aia cu “ai şanse mai mari să treci de succesiuni după ce ţi se deschide chiar ţie succesiunea“. Şi când spunem să treci de ne referim la o trecere din aia… ca în Baltagul, Vechiul ori Noul Testament. După preferinţe.

Unu. Cică studenţii beau multă bere în sesiune. Pe raţionamentul că berea-i aliment, iar ei nu au vreme să gătească din cauză că au prea mult de învăţat. Dar după cinci beri, simt nevoia de-o shaorma bună de la colţ iar mahmureala după bere necesită 24 ore repaus cu tratament cinefilic. Şi uite aşa, studenţii încearcă să economisească timp fugind de gătit, dar ajung mahmuri de la bere, cu tricoul sau fustiţa pătată de shaorma la lipie şi în căutare de filme bune de pe torrente numa bune să le ţină de urât până-şi ies din mahmureală.

Tăţi ăştia îs genul de oameni care după facultate nu pot spune decât “ce fain o fost în facultate” în timp ce se scarpină pe burtă în fotoliu şi schimbă canalul la TeVeu. Şi afirmaţia aiasta rămâne valabilă pentru ambele sexe.

Doi. Cică tăţi merg la bibliotecă în sesiune. De dimineaţa până seara. Numai că atunci când un muritor de rând trece pe lângă o asemenea instituţie se întreabă mereu “ce… Columb stau tăţi studenţii ăştia pe băncuţe şi scări? N-ar trebui să fie înăuntru şi să citească?“.

Cred că a fost ceva întâlnire a studenţilor sectanţi şi s-a hotărât aşa, la unison, că dacă te trezeşti dimineaţa la 7 şi faci duş 30 de minute pentru a ajunge la bibliotecă la ora 8:30 în speranţa că vei prinde un loc liber pe la 8:45, urmând ca la ora 9:30 să iei deja o pauză de o ora pentru a-ţi putea da check in pe Facebook, acele 30 de minute dintr-un interval de 12 ore în care chiar citeşti o să fie extrem de productive.

În ceea ce ne priveşte, suntem de acord. O relaxare totală şi multe pauze de cafea, fac 30 de minute de studiu extrem de productive. Problema este că aceasta este problema. Majoritatea studenţiilor ajung să ştie cam cât au băgat ei la tărtăcuţă în acele 30 de minute. În medie vreo 15 pagini. Deci 5% şanse să-ţi pice ceva cunoscut la examen.

Trei. Tăţi studenţii, în fiece sesiune, regăsesc plăcerea în a distribui tăt felul de citate pe Facebook. Oare dacă ar începe să citeze din Codul penal nu ar fi mult mai productiv? Ce sens are să sape pe google după citate pe care oricum nu le înţeleg, în loc să apeleze direct la Biblia poliţiştilor şi să bage citate de acolo?

Poate om reveni. Dacă ne-om lua şi noi examenele. La DIICOT şi DNA.