Avocatul Viorel Papu ne-a făcut o surpriză şi ne-a transmis un review al Iustopiei. Mulţumim!

Am parcurs Iustopia în special în sălile de judecată deoarece acolo se citeşte cel mai bine o astfel de carte. Deşi pare că este o ficţiune, Iustopia este o exagerare a realităţii din judiciarul penal. Tristeţea e că nu reprezintă o exagerare prea departe de realitate. Spre deosebire de Robi Ciobanu, personajul principal al cărţii, eu am ales demult să emigrez din Iustopia şi să nu mai lucrez în dosare penale. Cel puţin nu pentru acuzaţi.

Iustopia este adevăratul raport MCV în justiţia penală. Îţi arată gunoiul de sub preş, realitatea judiciară, avocăţească, greaţa dar mai ales neputinţa şi disperarea. Scrisă de Robi Ciobanu cu sarcasm, autoironie şi umor, aşa cum îi şade bine oricărui avocat, Iustopia este o lectură obligatorie pentru cei care visează sau salivează la demnitatea de avocat.

Ce frapează şi aş zice transpare din carte este absurdul realităţii judiciare penale – absurd decupat aproape perfect din realitate – şi, în mod foarte îngrijorător, frica pentru propria liberate a avocatului, frică pe care o simţim din ce în ce mai mulţi dintre cei care deranjăm aparatul Justiţiei de Stat – Iustopia.